Hem > Asiatisk mat
Asiatisk mat är smakrik och levande. Det händer mycket och det är lätt att åstadkomma stora smaker med små medel. Här hittar du en samling av recept på asiatisk mat som är populär i Asien och som har fått fäste även i Sverige. Smaklig måltid!
För att lyckas med asiatisk mat behöver du bra råvaror. Många ingredienser och tillbehör går däremot inte att hitta i vanliga matbutiker. Istället kan du behöva köpa asiatisk mat online av återförsäljare som säljer asiatiska livsmedel från hela Asien till oss på den svenska marknaden. För att du ska lyckas skapa fantastiska måltider har vi på denna sida hjälpt dig på traven genom att länka till några av de råvaror som du behöver för respektive rätt.
Dimsum, eller dumplings som det också kallas, är fyllda degknyten som kan ångkokas, stekas eller friteras. Du kan välja fyllning efter tycke och smak – den klassiska fyllningen är fläskfärs, men många väljer att ha grönsaker, fisk, kyckling eller kött i sina dimsum.
Du hittar fler dimsum recept i Karin Leis bok Dumplings & annan dim sum.
Hotpot är en tillagningsmetod som kommer från det kinesiska köket och som påminner mycket om fondue. Vid tillagning av hotpot kokas en buljong upp i en stor hotpot-gryta. Denna placeras på en värmekälla på bordet, och i denna doppas sedan råvaror såsom nudlar, färska grönsaker och kött eller skaldjur.
Buljongen ska förberedas dagen innan servering.
Du hittar fler hotpot recept i Tadashi Onos bok Japanese Hot Pots.
Bubbelte är en söt dessertliknande dryck baserad på te. I grund och botten består bubbelte av te, kondenserad mjölk, farinsocker och tapiokapärlor. Tapioka är en stärkelse som utvinns från kassavanplantans rötter som antingen mjöl, gryn eller pärlor. Ofta kan man tillsätta ytterligare smaksättning såsom frukt, choklad, mandel eller kaffe. Bubbelte kommer ursprungligen från Taiwan och kallas även för bubble tea eller boba.
Du hittar fler recept på bubbelte i The Bubble Tea Book.
Wonton är kinesiska dumplings med fyllning av till exempel räkor eller fläskfärs. Degknytena görs på mjöl, potatis eller bröd och kan vara smaksatta med olika kryddor. Dessa tillagas likt dimsum genom att antingen kokas, ångkokas, stekas eller friteras och kan vara både salta, starka eller söta. Dumplings serveras ofta som en enkel rätt tillsammans med dippsås och sallad, men går också att servera i soppa eller grytor. Vill du äta dumplings och wonton hemma? Om du vill testa dina vingar kan du använda prova själv med vårt recept på dumplings nedan.
Du hittar fler recept på dumplings i boken Let’s Make Dumplings!