Asiatisk mat – Recept på populära maträtter

Hem > Asiatisk mat

Asiatisk mat är smakrik och levande. Det händer mycket och det är lätt att åstadkomma stora smaker med små medel. Här hittar du en samling av recept på asiatisk mat som är populär i Asien och som har fått fäste även i Sverige. Smaklig måltid!

Asiatisk mat online

För att lyckas med asiatisk mat behöver du bra råvaror. Många ingredienser och tillbehör går däremot inte att hitta i vanliga matbutiker. Istället kan du behöva köpa asiatisk mat online av återförsäljare som säljer asiatiska livsmedel från hela Asien till oss på den svenska marknaden. För att du ska lyckas skapa fantastiska måltider har vi på denna sida hjälpt dig på traven genom att länka till några av de råvaror som du behöver för respektive rätt.

Dimsum

Dimsum, eller dumplings som det också kallas, är fyllda degknyten som kan ångkokas, stekas eller friteras. Du kan välja fyllning efter tycke och smak – den klassiska fyllningen är fläskfärs, men många väljer att ha grönsaker, fisk, kyckling eller kött i sina dimsum.

Dimsum recept

  • Antal: 4 personer
  • Tid att laga: Cirka 60 minuter

Ingredienser

Deg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
Fyllning
  • 300 gram fläskfärs, nötfärs eller kyckling
  • 10 cm strimlad purjolök
  • 1 cm riven ingefära
  • 1 riven eller finhackad vitlöksklyfta
  • 2 cm urkärnad och finhackad röd chilifrukt
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk sojasås
  • Salt (efter smak)
  • Peppar (efter smak)
Dippsås
  • 3 msk soja
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 1 cm riven ingefära
  • 2 tsk kajennpeppar
  • 1 tsk sesamfrön
  • 1 nypa socker

Gör så här

  1. Börja med degen. Mät upp mjölet i en bunke och skapa ett litet hål i mitten. Tillsätt lite av vattnet och rör om under tiden som du tillsätter mer vatten. Fortsätt addera vatten tills du har fått en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med en fuktad kökshandduk och ställ i kylen för vila medan du förbereder fyllningen och såsen.
  2. Blanda ingredienserna för dippsåsen i en liten skål. Avsluta med att strö över sesamfröna.
  3. Blanda alla ingredienser för fyllningen i en skål eller bunke.
  4. Ta ut degen ur kylskåpet och knåda i cirka 5 minuter. Dela upp degen i 4 lika stora delar och lägg en av dem på ett bakbord eller köksbänk. Lägg tillbaka de övriga delarna i bunken och sätt tillbaka handduken.
  5. Kavla ut en degbit i taget till en stor fyrkant. Använd ett glas (ca 9 cm i diameter) för att skära ut cirklar ur degen.
  6. Lägg ungefär 1 msk av fyllningen på respektive cirkel och vik sedan ihop den på mitten. Tryck till kanterna för att hålla fyllningen på plats inne i degbiten. Repetera proceduren för alla cirklarna.
  7. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Häll i en fjärdedel i det kokande vattnet. När de har flutit upp till ytan låter du dem koka i ytterligare 5 minuter. Ta upp en dimsum för att kontrollera att den är genomkokt. Ta sedan upp resten och gör detsamma för resten av degknytena.
  8. Det går också att eftersteka dina dumplings för en krispig yta. Du kan även testa att ångkoka dem i cirka 15-20 minuter.
  9. Servera med dippsås.

Fler dimsum recept

Du hittar fler dimsum recept i Karin Leis bok Dumplings & annan dim sum.

Hotpot

Hotpot är en tillagningsmetod som kommer från det kinesiska köket och som påminner mycket om fondue. Vid tillagning av hotpot kokas en buljong upp i en stor hotpot-gryta. Denna placeras på en värmekälla på bordet, och i denna doppas sedan råvaror såsom nudlar, färska grönsaker och kött eller skaldjur.

Hotpot recept

  • Antal: 6 portioner
  • Tid att laga: 24 timmar

Ingredienser

Buljong
  • 1,5 kg valfritt köttben
  • 3 gula lökar
  • 6 cm färsk ingefära
  • 4 morötter
  • 3 lagerblad
  • 2 msk olja
  • Cirka 15 svartpepparkorn
  • Salt
Förslag på ingredienser att doppa
  • Kalkon
  • Lammstek
  • Färska nudlar
  • Vaktelägg
  • Salladskål
  • Lotusrot
  • Fingersvamp
  • Skogschampinjoner
  • Spetskål
  • Broccoli
  • Champinjoner
Hotpot
  • 6 cm färsk ingefära
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 dl risvin
  • 1 dl olja
  • Salladslök
  • Tomat
  • 1 dl sambal oelek
  • 1,2 liter buljong
  • Salt
Serveringsförslag
  • Jasminris

Gör så här

Buljong
  1. Rosta köttbenen för buljongen i ugnen på 220° C. Rosta tills de börjar få lite färg.
  2. Skala lök och morötter i centimeterstora bitar. Skölj alla ingredienser.
  3. Lägg alla ingredienserna till buljongen (utom saltet) i en gryta och täck dem med vatten. Låt koka upp och skumma av. Därefter ska det småputtra i ytterligare cirka 2 timmar. Addera mer vatten vid behov. Sila sedan av buljongen och låt koka till dess att den reducerats till 2,5 liter.

Buljongen ska förberedas dagen innan servering.

Hotpot
  1. Fräs ingefära och vitlök i olja och tillsätt därefter buljong och övriga ingredienser, utom salladslök och tomat.
  2. Låt koka upp och låt puttra i 15 minuter eller mer. Smaka av med saltet.
  3. Tillsätt tomat och salladslök vid servering.
  4. Servera tillsammans med ris.

Fler hotpot recept

Du hittar fler hotpot recept i Tadashi Onos bok Japanese Hot Pots.

Bubbelte (Bubble tea)

Bubbelte är en söt dessertliknande dryck baserad på te. I grund och botten består bubbelte av te, kondenserad mjölk, farinsocker och tapiokapärlor. Tapioka är en stärkelse som utvinns från kassavanplantans rötter som antingen mjöl, gryn eller pärlor. Ofta kan man tillsätta ytterligare smaksättning såsom frukt, choklad, mandel eller kaffe. Bubbelte kommer ursprungligen från Taiwan och kallas även för bubble tea eller boba.

Bubbelte recept

  • Antal: 2 portioner
  • Tid att laga: 5 minuter

Ingredienser

Tapiokapärlor
  • 1 dl vatten
  • 1 dl farinsocker eller ljust muscovadosocker
  • 3 dl tapiokamjöl
Bubbelte
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 8 dl kondenserad mjölk (eller vanlig mjölk för en något rinnigare konsistens)
  • 8 dl svart te av valfri sort
  • Smaksättning
  • Is

Gör så här

Tapiokapärlor
  1. Koka upp vatten och socker till dess att sockret har löst upp sig.
  2. Ta av från värmen och tillsätt 3-4 msk av tapiokamjölet. Det ska vara klumpfritt.
  3. Ställ tillbaka på spisen och värm upp och rör kontinuerligt runt under tiden, i cirka 2-3 minuter, tills du får en tjock massa.
  4. Häll i resterande mjöl och blanda ordentligt.
Bubbelte
  1. Förbered sockerlag genom att hälla 2 dl vatten och 2 dl strösocker i en kastrull och värm upp till dess att sockret har lösts upp.
  2. Häll sockerlaget i en burk med lock, eller i en cocktailshaker.
  3. Tillsätt 2 dl te och 2 dl (kondenserad) mjölk.
  4. Blanda med en sked och smaka av.
  5. Smaksätt med exempelvis hallon, kolasås eller matchapulver.
  6. Häll i is, sätt på lock och skaka så att det bildas ett skum.
  7. Tillsätt några tapiokapärlor.
  8. Avnjut med ett tjockare sugrör som rymmer tapiokapärlorna.

Fler recept på bubbelte

Du hittar fler recept på bubbelte i The Bubble Tea Book.

Dumplings / Wonton

Wonton är kinesiska dumplings med fyllning av till exempel räkor eller fläskfärs. Degknytena görs på mjöl, potatis eller bröd och kan vara smaksatta med olika kryddor. Dessa tillagas likt dimsum genom att antingen kokas, ångkokas, stekas eller friteras och kan vara både salta, starka eller söta. Dumplings serveras ofta som en enkel rätt tillsammans med dippsås och sallad, men går också att servera i soppa eller grytor. Vill du äta dumplings och wonton hemma? Om du vill testa dina vingar kan du använda prova själv med vårt recept på dumplings nedan.

Dumplings recept

  • Antal: 4 portioner
  • Tid att laga: Cirka 60 minuter

Ingredienser

  • 40 wontonplattor
Fyllning
  • 350 gram fläskfärs
  • 1 ägg
  • 3 st salladslökar
  • 4 cm färsk ingefära (riven)
  • 1 klyfta vitlök (riven)
  • 2 msk vatten
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk majsstärkelse
  • ½ krm vitpeppar
Dippsås
  • 5 msk chiliolja
  • 4 msk japansk soja
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk svart risvinäger

Gör så här

Dippsås
  • Blanda alla ingredienser till dippsåsen och låt stå.
Wontons
  1. Lägg samtliga ingredienser i en skål, och rör om till en jämn blandning.
  2. Lägg ut wontonplattor på torrt underlag och lägg cirka 1-2 tsk i varje.
  3. Stryk vatten längs kanterna med en pensel, och vik ihop samt förslut.
  4. Fyll en kastrull med vatten och koka cirka 10 wontons åt gången i 3 minuter. Upprepa tills du har kokat alla wontons.
  5. Servera med dippsås och ris

Fler recept på dumplings & wontons

Du hittar fler recept på dumplings i boken Let’s Make Dumplings!